Post | oktober 2022 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

Matchmaker maakt mensen blij

Het is iets na twaalven, het telefonische spreekuur van Automaatje is net afgelopen. Wilma Borgers (51j), die als vrijwillige matchmaker werkt voor dit project, loopt voor mij de trap op naar de gezellige ruimte met schuin dak boven bij Deventer Doet in de Kleine Overstraat. Daar is ANWB AutoMaatje Deventer gevestigd, een samenwerking tussen de ANWB, Deventer Doet, gemeente Deventer, Werkgroep Meerijden Diepenveen en Vrijwillige Hulpdienst Diepenveen. Wilma is een vrijwilligster van het eerste uur.


Talenten en grenzen ontdekken

Wilma belt eerst nog een nieuwe deelnemer op, na het telefonisch spreekuur, zodat ze uitgebreider tijd heeft voor de intake. Intussen heb ik tijd om foto’s te maken en de flyer door te nemen. Wilma vraagt rustig door, geeft informatie en noteert gegevens in de software die specifiek voor AutoMaatje gemaakt is. Bij de intake vraagt ze heel secuur door, om na te gaan wat iemand nodig heeft qua vervoershulp en of de nieuwe deelnemer past in de doelgroep van AutoMaatje. Of dat de nieuwe deelnemer beter geholpen is met andere bestaande mogelijkheden.


Energie krijgen

Naast AutoMaatje werkt Wilma een ochtend per week als vrijwilliger om intakegesprekken met nieuwe vrijwilligers te doen. Ze geeft aan dat het belangrijkste is dat je als vrijwilliger plezier hebt in het werk. “Soms moet je dan wat uitproberen. En dan kan het ook zijn, dat je merkt dat je meer kunt dat je dacht”, geeft Wilma aan. Dit geldt ook voor haarzelf. In mei 2021 begon zij bij Deventer Doet. Ze zat in een burn-out en was een nieuwe inwoner in Deventer. Voor haar betekent het vrijwilligerswerk veel. “Het werk geeft mij structuur. Ik kom mijn huis uit en hoor weer ergens bij. En door weer actief bezig te zijn kom ik er achter wat ik wel kan en waar mijn grenzen liggen.” Nu is haar energie nog beperkt en slaapt ze elke middag na het vrijwilligerswerk nog twee uur, maar vergeleken met een jaar geleden is het al veel beter. Ze krijgt ook energie door het werk dat ze doet, waarbij de contacten met collega-vrijwilligers, de chauffeurs en vooral met de deelnemers, die gebruik maken van de vervoersfaciliteiten van AutoMaatje, van belang zijn.


Trots

Glunderend vertelt Wilma hoe er inmiddels 297 deelnemers zijn, waarvan de jongste 27 en de oudste 91 jaar is. Er zijn ruim 50 chauffeurs, die enthousiast mensen vervoeren. Aan Wilma en collega’s de taak om zo goed mogelijk af te stemmen. Ze zoeken een chauffeur die het dichtst in de buurt van de deelnemer woont. Afstemmen, matchen, en verbeteren, mensen blij maken, daar krijgt Wilma een kick van. Veel meer dan van het target gerichte werk in haar vorige banen gedurende 30 jaar in de commerciële sector. ‘Ik ben blij dat ik destijds die stap gezet heb om vrijwilligerswerk te doen en dat ik iets voor anderen kan betekenen’, zegt Wilma trots.


Interviewer:

Dity van Wijk


Meer weten over Automaatje? Klik dan hier voor meer info

Deel blogpost